۳۰ خرداد ۱۳۹۳، ۱۶:۴۸

هشدار به روند افزايشي مصرف آب در قم/

پايان زودهنگام سهم قم از آب سرشاخه‌هاي دز

پايان زودهنگام سهم قم از آب سرشاخه‌هاي دز

قم - خبرگزاری مهر: مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان قم نسبت به روند افزايش مصرف آب در قم هشدار داد و گفت: با اين روند مصرف سهم آب قم از پروژه انتقال آب از سرشاخه‌هاي دز 20 سال زودتر از موعد مقرر به پايان مي‌رسد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس عبدالحميد توكلي بينا در آستانه هفته صرفه جويي در مصرف آب در سخنراني پيش از خطبه‌هاي نماز جمعه قم، با اشاره به اينكه بارها در قرآن بر اهميت و ارزش آب تاكيد شده است، گفت: در واقع در اين آيات به صورت جدي انسان به ضرورت توجه جدي به ارزش نعمت بي بديل آب و قدرداني از اين نعمت الهي توصيه مي‌شود.

وي خاطرنشان كرد: ما بايد با تاسي به رفتار ائمه معصومين و نيز بزرگاني ديني خود به صورت عملي و با استفاده صحيح قدرداني و شكرگزار اين نعمت بزرگ خداوند باشيم.

مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان قم در ادامه با اشاره به تغيير اقليم و آب و هوا در سطح جهان تصريح كرد: اين تغييرات موجب بحران كم آبي و كاهش آب سالم و بهداشتي در دسترس در تمام سطح كره زمين شده است كه ايران و به وي‍ژه استان قم نيز از اين قائده مستثني نيست.

وي مشكل كمي و كيفي آب قم را يك مسئله تاريخي و بزرگ اين شهر دانست و گفت: حفر چاه‌ هاي علي آباد در دهه 60 ،‌ساخت و بهره برداري از سد 15 خرداد در دهه 70، احداث شبكه جداگانه آب شيرين در دهه 80 و انتقال آب از سرچشمه‌هاي دز به قم در دهه 90 از اقدامات انجام شده در چهار دهه گذشته براي رفع اين مشكل در قم بوده است.

توكلي‌بينا با بيان اينكه آب سرشاخه‌هاي دز با هزينه‌اي بالغ بر 1400 ميليارد تومان و پس از سال‌ها تلاش و كوشش از فاصله 300 كيلومتري به قم رسيد گفت: اكنون بالغ بر ٨٠درصد از آب قم از سرچشمه هاي دز و مابقي از چاه هاي علي آباد تامين مي‌شود.

مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان قم با اشاره به افزايش مصرف بي رويه آب در استان گفت: اين رويه همچنان ادامه دارد به طوري كه در سال قبل با حدود ٦ درصد رشد مواجه بوديم و اين رقم فوق العاده بالايي است.

وي سهم استان قم از پروژه سر شاخه ها را ١٤٢ ميليون متر مكعب اعلام كرد و يادآور شد: اين ميزان براي افق سال ١٤٢٠يعني براي  ٢٧ سال آينده تعيين شده است.

توكلي‌بينا هشدار داد: اگر بخواهيم با همين روند همچنان سخاوتمندانه از آب استفاده كنيم اين سهميه متاسفانه تا ٧ سال ديگر يعني ٢٠سال زودتر از موعدد مقرر به پايان مي‌رسد و اين يعني اينكه بايد دوباره شاهد شروع بحران كم آبي قم باشيم كه در آن زمان ما هيچ پتانسيل آبي ديگر در منطقه نداريم.

وي با بيان اينكه در حال حاضر در روستاهاي قم شاهد خشكيدن رودخانه‌ها و چاه‌ها و متعاقب أن كمبود آب شرب براي روستائيان و نيز حتي خشك شدن درختان هستيم، خاطرنشان كرد: امروز هيچ راهي براي برون رفت از بحران جز صرفه جويي و استفاده درست از آب نداريم.

مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان قم با بيان اينكه امروزه اسراف در آب بيش از قبل به عنوان يك منكر بزرگ و صرفه جويي در آب به مثابه يك معروف بزرگ مطرح است، ابراز داشت: همگان بايد يكديگر را به اين موضوع متذكر شويم كه البته اين اقدام يعني استفاده درست از آب، شكر عملي نعمات الهي است.

وي در پايان بر ضرورت صرفه جويي در همه مصارف آب‌بر اعم از كشاورزي، فضاي سبز، صنعت، شرب و بهداشت گفت: بايد روش‌ها و ابزارهاي مصرف از جمله شيرالات، دستگاه‌هاي آب‌بر را اصلاح كنيم تا بتوانيم براي هميشه آب كافي را براي ادامه حيات و تضمين سلامت روح و روان و محيط زيست در اختيار داشته باشيم.

متوسط بارندگی در استان قم حدود 20 درصد ميانگين جهاني است

معاون بهره برداري شركت آب و فاضلاب استان متوسط بارندگي در استان قم را 20 درصد ميانگين جهاني اعلام كرد و گفت: باید کمبود آب و خشکسالی در استان را به عنوان واقعیت پذیرفت و تمام برنامه ریزی‌ها بر مبنای این واقعیت انجام شود.

مهندس مهدي نظر زاده در آستانه هفته صرفه جويي در مصرف آب، پيش از خطبه‌‌هاي نماز جمعه شهر جعفريه به ايراد سخن پرداخت و با اشاره به تاكيد آيات و روايات در خصوص اهميت و ارزش آب گفت: در دنياي امروز وفور يا كميابي‌ آب‌ مي‌تواند به‌ معناي‌ سعادت‌ يا فقر، زندگي‌ يا مرگ‌ و حتي‌ عامل‌ بروز جنگ‌ باشد.

وي با اشاره به نامگذاري هفته نخست تيرماه به عنوان هفته صرفه جويي در مصرف آب اظهار داشت: اين هفته فرصت مناسبي است تا يك بار ديگر اهميت و ارزش اين مايع حياتي كه با تمام مسائل زندگي انسان ارتباط مستقيم دارد در جامعه تشريح شود.

كمبود آب در استان يك واقعيت است

معاون بهره‌برداري شركت آب و فاضلاب استان قم در ادامه با بيان اينكه متوسط میانگین بارندگی ایران حدود یک سوم متوسط بارندگی جهان و متوسط بارندگی در استان قم حدود 20 درصد متوسط جهان است، خاطرنشان كرد: اقلیم استان قم یک اقلیم خشک و نیمه خشک است لذا باید کمبود آب و خشکسالی را باید به عنوان واقعیت پذیرفت و تمام برنامه ریزی ها بر مبنای این واقعیت انجام شود.

وي با تاكيد بر اينكه خشکسالی های متوالی و برداشت های بی رویه از آبهای زیرزمینی باعث افت سالانه حدود 1 تا 2 متر سطح آبهای زیرزمینی دشت های استان شده است، يادآور شد: اين امر موجب پیشروی آبهای شور، افزایش شوری و نیز فرونشست زمین شده است.

نظرزاده با اشاره به افت شديد سطح آب زیرزمینی در دشت جعفرآباد اظهار داشت: سالهاست كه اين دشت به عنوان دشت ممنوعه بحرانی اعلام شده و در صورت عدم اقدام جدی در کاهش برداشت از سفره های آب زیرزمینی ( کشاورزی، شرب و صنعت) چالش های جدی برای اين منطقه به وجود خواهد آمد.

وي مصرف آب شرب در استان قم را حدود 120 میلیون متر مکعب در سال عنوان کرد و گفت: از اين ميزان حدود 106 میلیون مترمکعب آن مربوط به شهر قم و مابقی مربوط به شهرها و روستاهای استان است.

معاون بهره‌برداري شركت آب و فاضلاب استان قم میانگین مصرف جهانی را حدود 120 و الگوی مصرف آب در ایران 150 لیتر در روز برای هر نفر اعلام كرد و گفت: متوسط سرانه تولید آب در شهر جعفریه حدود 260 لیتر در روز برای هر نفر است كه متاسفانه اين ميزان بسيار بالاتر از ميانگين جهاني است.

وي منابع تامین آب شهر جعفریه را 3 حلقه چاه عمیق ذكر كرد و گفت: هر سال بیش از یک متر سطح آب اين چاه‌ها افت پیدا می کند به همين دليل لزوم صرفه جويي در مصرف بيش از پيش احساس مي‌شود.

نظرزاده در پايان سخنان خود با اشاره به كاهش منابع تامين آب و افزايش دماي هوا بر لزوم استفاده بهينه از آب و پرهيز از اسراف اين مايع حياتي تاكيد كرد.

 

کد خبر 2315614

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha